Wanås has spring in sight. On May 15, 2011 the exhibitions open, the first time under new leadership. It is a lively season with new art works in the park by Yoko Ono and Jacob Dahlgren. At the same time, the permanent collection is activated by an in depth study of Charlotte Gyllenhammar’s artistic work. New initiatives are a children’s book and experiencing design through an exhibition made to be used.

The Wanås Foundation is a non-profit art foundation located in Östra Göinge in the south of Sweden. The permanent collection holds over forty sculptures and installation by internationally renowned artists. For more info:http://www.wanas.se/

Yoko Ono, Jacob Dahlgren, Charlotte Gyllenhammar, Astrid Trotzig, Fredrik SöderbergWANÅS 2011

Yoko Ono, Jacob Dahlgren, Charlotte Gyllenhammar, en barnbok och design

BLI EN DEL AV KONSTEN PÅ WANÅS 2011

Våren är i sikte på Wanås. Den 15 maj öppnar 2011 års utställningar för första gången under ny ledning. Det blir en livlig säsong med nya verk i skulpturparken av Yoko Ono och Jacob Dahlgren. Parallellt aktiveras samlingen i parken genom en djupdykning i Charlotte Gyllenhammars konstnärskap och en nyproducerad guide till samlingen. Helt nya grepp på Wanås är en barnboksserie som har premiär och att design utforskas i en utställning gjord för att användas.

Nyproduktioner i Parken – Yoko Ono och Jacob Dahlgren
I år är Yoko Ono (f. 1933, JP) och Jacob Dahlgren (f. 1970, SE) inbjudna att använda Wanås park som sitt rum. Om de nya verken för säsongen berättar Elisabeth Millqvist, konstnärlig ledare:
– Konstnärerna suddar ut gränsen mellan konstverk och besökare och lyfter fram det performativa.

Yoko Ono som har varit verksam sedan 1960-talet är en banbrytande konstnär. På Venedigbiennalen 2009 tilldelades hon det prestigefulla Guldlejonet – ”Life Achievement Award”. Till öppningen i maj presenterar hon fyra verk och påbörjar ett nytt specifikt för Wanås som kommer att växa fram under hösten. Med enkla medel, önskningar, instruktioner och trasigt porslin berör hon stora känslor. Hon kommenterar sin konst:
– Alla mina verk är en slags önskningar. Fortsätt önska medan du deltar.

Jacob Dahlgren är en av Sveriges mest omtalade konstnärer. Han arbetar återkommande med det vardagliga och abstraktionen i verk som på olika sätt involverar betraktaren. I en ny stor skulptur bjuder han in besökaren att röra sig i och på konstverket. Under vernissagen genomför Dahlgren en performance. Dahlgren säger:
– Livet är som en stor konsthistorisk utställning.

”Återblick” – Charlotte Gyllenhammar
Parken på Wanås är öppen året om och innehåller över 40 permanenta konstverk. Från och med 2011 aktiveras samlingen genom en återblick på konstnärer som är representerade med verk i skulpturparken. I konsthallen presenteras ”Återblick” på Charlotte Gyllenhammars (f. 1963, SE) konstnärskap. Hon skapade 2002 det omfattande verket Svindel – en kopia av sin ateljé, upp och ner, under jord på Wanås.

Premiär för en barnbok – Astrid Trotzig och Fredrik Söderberg
I nytt konstnärligt experiment publiceras en serie barnböcker. Planerad utgivning är en bok per år av olika författare och konstnärer. Gemensam utgångspunkt är handlingen som utspelar sig på Wanås. Läsaren följer en karaktär som upplever konsten i parken och fantasin. Premiärboken är en fantasifull bilderbok av författaren Astrid Trotzig (f. 1970, SE) och konstnären Fredrik Söderberg (f. 1972, SE).

Design – Expeditionen för arkitektur och grafisk form
Wanås Konst ger plats för konstens näraliggande discipliner. ”Expeditionen för arkitektur och grafisk form” som består av Matilda Plöjel (f. 1974, SE) och Katarina Rundgren (f. 1973, SE) överger den traditionella utställnings-formen i sin undersökning av design, och skapar en presentation för besökaren att använda och bli del av.

– På Wanås blir både konstnärer och besökare modiga. Konstnärerna skapar utanför det traditionella utställnings-rummet och vågar experimentera och besökarna vågar upptäcka konsten, säger Mattias Givell, som tillsammans med Elisabeth Millqvist från 1 jan 2011, efterträtt grundaren Marika Wachtmeister.

Missa inte Seminariet om Gröna Strategier redan 13 april!
Wanås har en grön profil. Den 13 april hålls ett internationellt seminarium om gröna strategier för konsten.

PROGRAM VÅR OCH SOMMAR 2011

13 april – internationellt seminarium om Gröna strategier för Nordens konstliv
Stiftelsen Wanås Utställningar anordnar onsdagen den 13 april 2011, i samarbete med Kristianstads konsthall, det internationella seminariet “Gröna strategier för Nordens konstliv”. Syftet med seminariet är att erbjuda en unik diskussion och handfasta råd om hur konstverksamheter, stora som små, kan bedrivas på ett mer hållbart sätt. Semianariet är initierat och utformat av 2010 års curator Elna Svenle i samarbete med Marika Wachtmeister. Läs mer här.

15 maj – vernissage av 2011 års utställningar:
Medverkande: Yoko Ono, Jacob Dahlgren, Charlotte Gyllenhammar, Astrid Trotzig och Fredrik Söderberg, Expeditionen för arkitektur och grafisk form.


THE WANÅS FOUNDATION

On January 1, 2011 the Wanås Foundation took a step into the future and introduced new leadership by Elisabeth Millqvist, Artistic Director, and Mattias Givell, Project Director. Together they share the management responsibilities and continue to strengthen the international profile of contemporary art at Wanås. The first exhibition opens on May 15, 2011. Read more about Wanås 2011 here.

The Wanås Foundation is a non-profit art foundation located in the south of Sweden on an estate consisting of a medieval castle, an organic farm, and a sculpture park. Since 1987, the Park holds a constantly growing number of permanent works by internationally renowned contemporary artists. The focus is on sculpture and installations, most of which are made by the artists specifically for the Wanås Foundation. In 2005, the renovated Stable from 1759 was inaugurated as a temporary exhibition space. A catalogue is published for every exhibition.

The first exhibition, under the auspices of the Foundation, took place in 1996 when eight American artists participated. The program of the Wanås Foundation changed in 2001, to focus on fewer artists and more demanding projects. In 2002 only three artists were invited, Ann Hamilton, Charlotte Gyllenhammar and Jenny Holzer, each one producing a large-scale permanent installation. In 2004, the Wanås Foundation invited only one artist, Maya Lin, producing the Foundation’s largest project ever, the earth drawing 11 Minute Line. In 2006 eight American artists were invited to produce new work for the exhibition Insight Out, an updated version of the 1996 exhibition mentioned above. The 20th anniversary exhibition in 2007 included the monumental sculpture Maman by Louise Bourgeois as well as works by Fernando Sánchez Castillo and Jan Svenungsson.

The permanent collection of the Wanås Foundation holds over 40 outdoor installations and sculptures including Wanås by Per Kirkeby (1994), Impostor by Roxy Paine (1999), Cow Chapel by Kari Cavén (1993), Two Different Anamorphic Surfaces by Dan Graham (2000), A House for Edwin Denby by Robert Wilson (2000), and Wanås Wall by Jenny Holzer (2002). The indoor installations include Vertigo by Charlotte Gyllenhammar (2002), lignum by Ann Hamilton (2002) and Graf Spee by Jan Håfström in collaboration with Carl Michael von Hausswolff and Juan Pedro Fabra (2007).

Seminars are taking place at Wanås on a regular basis, including Risks of Maturing – Visions and Choices in 2003 (catalogue with cd-rom), Louise Bourgeois in 2007 (book), Contemporary Memorials in 2008, and Art and Ecology in 2009. The Foundation also publishes books such as Art at Wanås (2001) describing the collection and each artist’s working process, and Ann Hamilton lignum (2005), focusing on the artist’s long-term installation in the Wanås Barn.


WANÅS ENVIRONMENTAL EFFORT

Art institutions have a negative impact on the environment through, for example, climate-controlled galleries, long art transports, and frequent flights. The Wanås Foundation (SWU) has decided to, along with institutions such as the Museum of Modern Art, New York City, and Kulturhuset, Stockholm, work actively with environmental questions to thereby reduce the negative load on earth’s resources.

In this development SWU has decided to become a member of Svanenklubben, the environmental certification available to Swedish cultural institutions. As a member, SWU commits to ecologically sustainable purchases and habits. This change has been comprehensive and demanding but also joyful and inspiring for SWU.

The larger changes for SWU include changing from conventional to green electricity, using an eco-car, switching to printingSvanencertified catalogues, books, and postcards, continual environmental education for the staff, and prioritizing trains and buses for transportation. New this year is a discounted entrance fee for those who travel to Wanås using public transport. Also smaller, but equally important changes in the day-to-day work have taken place, such as changing traditional light bulbs for energy efficient ones, installing the paper saving printing softwareGreenprint, and switching to digital press invites.

Besides the administrative changes, SWU has chosen to launch its environmental work by presenting an exhibition, Footprints, with artists from the Nordic countries and Germany. Thus, neither artists nor artworks have had to travel far.

We are convinced that every change counts – big as well as smallINFO

Opening Hours

This years exhibition, WANÅS 2011, opens on May 15. For more information about the program read here.

The Park: every day all year around 8 am-7 pm

The Buildings: will open again in the spring of 2011.

Café: will open again in the spring of 2011.

Entrance fee:

The Park (when the buildings are closed):
Adult 50 SEK
Student/senior 40 SEK
Annual card 120 SEK (90 SEK student/senior)
Free entrance for children and teenagers under 18
Free entrance for members of the Friends of the Wanås Foundation

The Buildings

Adult 80 SEK
Student/senior 65 SEK
Annual card 120 SEK (90 SEK student/senior)
Free entrance for children and teenagers under 18
Free entrance for members of the Friends of the Wanås Foundation

Public Guided Tours
During the summer season we offer public guided tours every Saturday at 2 pm.
50 SEK/person, maximum 35 pariticpants
Book at [email protected]

Educational Programs for Schools
Book at [email protected]

Dogs in a leash are welcome to Wanås Park.

When the wind is strong we recommend visits to the many indoor exhibitions rather than to the Park.The Wanås Foundation
Box 67, 289 21 Knislinge, Sweden
+46 44 660 71
+46 44 661 58
[email protected]
Join The Wanås Foundation on Facebook!